VAD ÄR VPN

Många frågar sig naturligtvis vad är vpn, och kanske är det inte så konstigt heller. Ordet VPN är ett relativt nytt ord som få ännu har hört talas om, och än färre har någon aning om vad man gör med. Själva ordet VPN står för Virtual Private Network, eller Virtuellt privat nätverk som det heter på svenska. Den stora anledningen till varför folk skaffar sig en vpn-tjänst är för att skydda sin data från nyfikna, men även för att kunna komma åt platser på nätet med restriktioner.

Användningsområden för en VPN

Det finns flera olika anledningar till varför man väljer att köpa sig en vpn, men det absolut vanligaste är för att man vill kunna ladda ner och se på live streaming. Men detta gäller enbart i västvärlden där vi fortfarande har fritt internet, även om detta är på väg att ändras. Men i andra länder som som Nord Korea, Kina och många andra diktatur länder, finns det begränsningar för folket vad det kan och inte kan besöka.

I dessa länder kan helt vardagliga saker som sociala medier, och streaming tjänster vara helt blockerade för befolkningen från det landet. Detta gör dessa diktaturer för att dem är rädda att folk ska få tillgång till information från omvärlden, men också för att man är rädda att information om landet ska spridas som diktaturen inte tillåter.

Naturligtvis är detta något vi i västvärlden lyckligtvis inte behöver tänka på ännu, men faktum är att vi också är på väg dit. Vi har bland annat kunnat se att stora sociala tjänster som Twitter, Youtube och Facebook senaste åren har börjat censurera åsikter. Idag är det inte ovanligt att kanaler med en tydlig nationalistisk agenda blir censurerade, eller i värsta fall också helt nedstängda.

Och så sent som för ett år sedan valde EU att införa betydligt striktare lagar kring internet användande, och man har pillat in lagar som starkt begränsar det fria ordet på internet. Detta är starkt ifrågasatt av många, men tyvärr så skiter politiker vad folket tycker. Så för att kunna få tillgång till sådant kan du redan nu behöva skaffa dig en VPN-tjänst.

Kolla på live stream tjänster med en vpn

Vi i Norden och i västvärlden kanske har allra störst användning av en VPN-tjänst för att se på live stream tjänster, och då främst de som klassas som pirat streaming. I denna kategori ingår naturligtvis iptv, som gör det möjligt för dig att kolla på tusentals tv-kanaler från hela världen sjukt billigt. En annan stor anledning för att skaffa en vpn är för att kunna se på Play tjänster utomlands, vilket oftast inte går. Ett sådant exempel är att du inte kan se på Svenska SVT Play från andra länder, om du inte använder en vpn-tunnel. Många använder också en vpn-klient för att koppla upp sig mot en amerikanska vpn-server så att man kan se på Amerikanska Netflix i Sverige.

Ladda ner anonymt med en vpn-tjänst

Även om nerladdning bara blir mindre och mindre populärt ju fler streaming tjänster som öppnas, så finns det fortfarande dem som gör detta. Oftast så handlar det då om att ladda ner programvara, och inte film och musik som sedan länge har övergått till betalda streaming varianter. Men för dig som har tänkt att ladda ner, och inte vill riskera att åka dit för nedladdning kan en vpn-tjänst vara lösningen.

Enheter du kan använda en VPN-tjänst på

Nästan alla olika typer av enheter kan du idag använda en vpn-tjänst på, men var noggrann med att kolla så att den vpn-tjänsten du väljer också har en app för din enhet. Detta är något som det flesta har, men några av de mindre aktörerna har tyvärr inte detta. Väljer du en aktör som NordVPN, så är detta inget problem då dem har stöd och programvara för alla typer av enheter.

Vad kostar vpn-tjänsterna

Priserna för vpn-tjänsterna varierar ganska mycket, och det finns också de tjänsterna som är helt gratis. Men normalt sett så kostar en tjänst cirka 20-30 kr i månaden att ha, beroende lite på hur länge du binder upp dig på i ett vpn-abonnemang. Oftast får du ca 70% rabatt om du köper en vpn-tjänst på 1 till 3 års löptid, och cirka 100 kr för att testa en månad först.

Undvik gratis vpn tjänster

Precis som med allt annat som är nätbaserat, så finns det också gratis vpn-tjänster. vi tycker dock att du ska undvika dessa, då dem vara sig är säkra eller snabba. I och med att tjänsten är gratis får du slåss med tusentals andra om en och samma bandbredd, vilket gör att du får en väldigt långsam uppkoppling. faktum är att de gratis vpn-tjänsterna vi har testat håller knappt för att besöka Facebook, och än mindre för att kolla på Youtube och andra video streaming tjänster på nätet.

Utöver detta är dem inte det minsta säkra, och detta beror på att dem inte lägger några som helst resurser på att säkra och kryptera din data. och kanske är detta den största anledningen till att inte välja en gratis vpn-tjänst, för hela anledningen från början var ju att du skulle kunna vara säker.

Detta ska du kolla efter när du väljer en VPN

När du ska välja en vpn, så finns det några saker vi tycker du ska kolla efter. Naturligtvis kan det finns fler saker som är viktiga för dig, och detta beroende på vilken enhet du ska använda det på och till vad. nedan följer de 4 punkterna vi tycker är viktigast att du kollar på innand u köper en vpn-tjänst.

  • Säkerhet – Som vi tidigare skrev så måste väl A-O vara att man väljer en säker vpn-tjänst om man nu ska investera i en. Att då välja en gratis vpn, är rent utsagt korkat med tanke på att du skaffar en vpn för säkerhetens skull.
  • Snabbhet – Detta är ju lite beroende på vad du tänkt att göra med din vpn, men pratar vi nedladdning och live streaming av video på nätet behöver du vara noggrann. Har du en långsam lina kan detta förstöra hela filmen för dig om det hackar, eller att du får vänta i år och dagar för att få ner det du försöker att ladda ned.
  • Antal enheter – Något som du kanske inte tänker på från start är hur många enheter du kan koppla upp mot vpn-klienten, men detta kommer du snart att göra. När man väl har vant sig med att använda en vpn-tjänst, så vill du snart skydda all din data från alla dina enheter med internet som du använder.
  • Programvara – Var noggrann med att kolla så att vpn-tjänsten har en programvara du kan installera på den enhet du tänkt att använda vpn-tjänsten på.